![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Roštilj kobasice pomoću čačkalice izbostiti na nekoliko mjesta, a potom ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
2. Pržene kobasice isjeći na manje komade dužine 5 cm.
3. Svaki komad uviti u list slanine i kratko propržiti na ulju da slanina porumeni. Zatim ocijediti od masnoće i ostaviti da se ohladi.
4. Lisnato tijesto pomoću oklagije istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm, pa okruglim zupčastim nožem isjeći na kvadrate (7×7 cm).
5. Na svaki kvadrat staviti kobasicu u slanini i urolovati. Krajeve tijesta ručno pritisnuti da se slijepe, a višak tijesta odstraniti.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati punjene paketiće. Premazati ih jajetom i posuti susamom.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana