Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti izmrvljeni mladi sir, jaja, 50 g rendanog kačkavalja i začine po ukusu te promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
2. Na svaku palačinku staviti malo pripremljenog fila od sira. Bočne stranice saviti ka unutra kako fil ne bi iscurio, a zatim urolovati. Na isti način od preostalog materijala napuniti i ostale palačinke.
3. Posebno u manjoj posudi otopiti margarin pa dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati punjene palačinke. Preliti ih bešamel sosom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana