Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
200 g šampinjona
200 g bukovača
5 dl soka od paradajza
7 dl supe od povrća
1 glavica crvenog luka
50 g celera
1 dl vrhnja za kuhanje
mješavina začina
ulje, biber
Priprema:
1. Šampinjone i bukovače isjeći na listove, crveni luk na sitne kockice, a celer izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crveni luk a potom dodati bukovače i celer pa nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje vode po potrebi dok gljive ne omekšaju.
3. Potom dodati šampinjone te i njih kratko prodinstati.
4. Zatim sipati mješavinu supe od povrća i soka od paradajza, dodati začine po ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi.
5. U gotovu čorbu umiješati vrhnje za kuhanje.
IZVOR: POŠALJI RECEPT