Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 kg tikvica
brašno
200 g naribanog parmezana
1/2 kg mozzarelle ili nekog drugog sira (gauda, podravec)
1 l paradajz sosa
1 konzerva nasjeckanih pelata
1 čen bijelog luka
bosiljak
ulje za pečenje tikvica i mazanje kalupa
so
biber
Priprema:
Odstranite krajeve tikvica i narežite ih (bez guljenja kore) na šnite, posolite ih i ih ostavite da puste vodu.
Napravite salsu. Propržite bijeli luk na maslinovom ulju pa dodajte pelate i sos paradajz, posolite, pobiberite te dodajte bosiljak. Neka kuha na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte, a možete dodati i malo vruće vode ili bujona.
Tikvice ispecite na grill tavi!
Uključite rernu na 200C.
Narežite sir (mozzarellu ili gaudu ili sl…) na kockice.
Složite Parmigianu: Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite malo sos pardajza. Zatim rasporedite pečene tikvice jedne do drugih (mogu se malo i preklapati) i zalijte ih s nekoliko kašika sos paradajza, pospite s nekoliko kockica mozzarelle i s ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red tikvica i opet ga zalijte sosom pa rasporedite mozzarellu i parmezan. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite debeli sloj umaka i pospite parmezanom.
Pecite u zagrijanoj rerni 20-30 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.