Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 integralni “francuz” hljeb
250 g krem sira
5 kiselih krastavaca
1 zelena paprika
200 g listova šunke
100 g bebi mozzarele
mješavina začina
biber
Priprema:
Francuz isjeći na kriške debljine 1 centimetar.
Kisele krastavce i papriku što sitnije isjeckati.
U odgovarajućoj posudi sjediniti krem sir, papriku, krastavce i začine po ukusu, te dobro izmiješati.
Kriške hljeba premazati pripremljenim filom. Listove šunke urolati i po dvije rolade nanizati na čačkalicu.
Čačkalicu zabosti u hljeb, a odozgo staviti kuglicu bebi mozzarele. Na isti način pripremiti i ostale tapase.