Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Patlidžan oguliti i isjeći na kolutove. Zatim posoliti i ostaviti da pusti sok.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje, poprskati maslinovim uljem i poslagati u njega kolutove patlidžana. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne omekša.
3. Jaja obariti, kisele krastavce i zelene masline ocijediti.
4. Crni luk očistiti i isjeći na krupnije komade.
5. U blenderu sjediniti ohlađeni patlidžan, jaja, masline, kisele krastavce, crni i bijeli luk. Dodati senf, majonez i začine po ukusu te sve izmiksati kako bi se dobila fina kremasta smjesa.
6. Pripremljenu paštetu ostaviti u frižideru da se ohladi prije služenja.
Izvor: Dobra hrana