
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Patlidžan zajedno sa korom isjeći na listove debljine 0,5 cm.
2. Listove patlidžana posoliti i ostaviti da puste sok a potom propržiti na vrelom ulju.
3. Crni luk isjeći na rebarca, mrkvu i kupus izrendati a bijeli luk što sitnije isjeckati. Pelat paradajza izgnječiti.
4. Na malo maslinovog ulja propržiti crni luk a zatim dodati mrkvu, bijeli luk i kupus te nastaviti sa dinstanjem dok povrće napola ne omekša.
5. Potom dodati pelat paradajza, origano, bosiljak i začine po ukusu te dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati polovinu listova patlidžana. Preko patlidžana staviti malo pripremljenog fila i preklopiti drugim listom patlidžana. Odozgo poslagati kolutove paradajza.
7. Posebno umutiti sok od paradajza, bijelo vino, preostalo maslinovo ulje i supu od povrća pa preliti preko patlidžana. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 40 min. Zatim skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok suvišna tečnost ne uvri a svi sastojci ne omekšaju.
Izvor: Dobra hrana