Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Testo
125 g putera
100 g speltinog brašna
200 g ražanog brašna
1 kašičica soli
1 jaje
50-ak ml hladne vode
1 kašika jabukovog sirćeta
Fil
2 kašike maslinovog ulja
300 g gljiva
1 čen bijelog luka
so, biber
1 jaje
Priprema:
Tijesto
1. Sastojke za tijesto pomiješati i zamijesiti tijesto tako da bude pogodno za rad i formiranje.
2. Pripremljeno tijesto umotati u najlon foliju i ostaviti u frižider pola sata.
Fil
1. Očistiti gljive, isjeći na listiće i propržiti na vrelom ulju.
2. Uz redovno miješanje, pržiti sve dok voda potpuno ne uvri a zatim dodati pasiran ili sitno sjeckan beli luk i začiniti prema ukusu.
3. Pržene gljiveskloniti sa ringle i ostaviti da se ohlade.
4. U ohlađenu smjesu dodati jaje i dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Tijesto rastanjiti na debljinu oko 5 mm, a zatim okruglim modlama ili čašama sjeći tijesto.
2. U sredinu svakog kruga staviti fil, a zatim malo razvući gornji i donji kraj pa preklopiti i spojiti ivice tako da se dobije oblik čamca.
3. Pecivo redati na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u prethodno ugrijanoj rerni na 220ºC prvih 20 minuta, a zatim peći 10-ak minuta na temperaturi od 180ºC.
4. Ovo pecivo se može poslužiti i kada je hladno.
IZVOR: POŠALJI RECEPT