![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, svjež kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za miješenje sipati polovinu brašna, te dodati nadošao kvasac, ulje, preostalo mlijeko i jaja. Feta sir izrendati na krupno rende, a šunkaricu sitno isjeckati pa i njih dodati u smjesu za tijesto. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se svi sastojci ne sjedine da bi se dobilo glatko tijesto (po potrebi ako je tijesto ljepljivo, dodati još malo brašna). Ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti na debljinu od 0,5 cm. Pleh nauljiti te u njega rasporediti istanjeno tijesto.
4. Kačkavalj izrendati na krupno rende, a crvenu papriku isjeći na kolutove.
5. Tijesto posuti kačkavaljem i origanom pa po njemu rasporediti kolutove paprike. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept