Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer i svjež kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, preostalo mlijeko, nadošao kvasac, vanil-šećer, ulje i malo soli po ukusu pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Prašku šunku, marinirane šampinjone i mocarelu isjeći na kockice.
2. Sjediniti marinirane šampinjone, prašku šunku, kečap i malo origana pa promiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm, te okruglom modlom za pogačice izvaditi krugove.
2. Sredine krugova pritisnuti kako bi se napravilo udubljenje za punjenje, a ivice tijesta premazati umućenim jajetom.
3. Udubljenja na pogačicama napuniti pripremljenim filom pa posuti sa malo mocarele. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana