Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli po ukusu, griz, nadošao kvasac i ulje te promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Posebno pripremiti fil: crni luk i pečenu papriku isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati papriku i začine po ukusu te kratko propržiti. Skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
4. Nadošlo tijesto nauljenim rukama istanjiti u podmazanom plehu. Preko njega rasporediti fil od paprike a potom kolutove kulena.
5. Odozgo rasporediti kolutove mocarele i posuti bosiljkom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept