Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za tijesto za picu:
Za fil:
Način pripreme:
1. Tijesto umjesite u činiji sa brašnom, kvascem i soli. Napravite udubljenje u samoj smjesi i
sipajte toplu vodu i maslinovo ulje. Mutite tijesto mikserom 5 minuta ili 10 minuta ručno. Od
tijesta napravite loptu i uvijte je u providnu foliju. Ostavite tijesto da naraste 30-40 minuta.
2. Razvijte tanko pola tijesta. Stavite ga u pleh i izbockajte viljuškom na različitim mjestima.
3. Dobro namažite paradajz-pireom. Odozgo isjeckajte mocarelu. Nakon toga dodajte
ravnomerno tanke kriškš šunke. Isjecite 3 smokve na čotvrtine, stavite i njih. Malo posolite i
pobiberite. Pecite picu 15-20 minuta na 220 stepeni.
4. Dekorišite picu ostatkom smokvi, svježim listovima bosiljka I maslinovim uljem.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen