Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U dublju posudu sipati mlako mlijeko, kvasac dodati kašičicu pšeničnog brašna i šećer. Promiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu sipati polovinu mješavine kukuruznog i pšeničnog brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i malo soli po ukusu pa promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalu mješavinu brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Suhi vrat i marinirane šampinjone isjeći na kockice te pomiješati s kečapom.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto podijeliti na manje kuglice veličine kajsije. Potom kuglice tijesta ručno istanjiti kako bi se oblikovale manje pice.
2. Ivice oblikovanog tijesta premazati umućenim jajetom. U sredinu nanijeti malo pripremljenog fila i posuti rendanim kačkavaljem.
3. Gotove pice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept