
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za paradajz sos:
Za nadjev:
Način pripreme:
1. Sipajte brašno na radnu ploču i napravite udubljenje. Pospite so preko brašna, a u udubljenje stavite kvasac, vodu i maslinovo ulje. Prstima promiješajte sastojke, a nakon toga postepeno mijesite glatko tijesto. Stavite loptu tijesta u nauljenu činiju i pokrijte providnom folijom. Ostavite da naraste na sobnoj temperaturi oko 30 min.
2. Za paradajz sos sitno isjeckajte luk i bijeli luk pa ih propržite u tiganju na ulju. Dodajte paradajz pire i promiješajte. Dodajte paradajz, isjeckan na kockice, a nakon toga i crveno vino. Ostavite sos da se krčka dok se ne zgusne. Pošto sklonite sos sa vatre, pospite origanom.
3. Za nadjev krupno isjeckajte luk, papriku, ljutu papriku (prethodno je očistite od sjemenki), peperoni kobasicu i paradajz.
4. Razvucite tijesto u veliki krug. Namažite ivice umućenim jajima. Namažite pola tijesta paradajz sosom, a odozgo poređajte sastojke za nadjev. Na kraju pospite rikotu i rukolu. Preklopite picu i dobro pritisnite ivice.
5. Premažite jajem picu spolja, a krajeve preklopite ka unutra. Napravite nekoliko rupica nožem preko pice i prebacite na vruć pleh. Pecite kalconu na 220 stepeni, 20 min.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen