Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
3 čena bijelog luka
1 ljuta papričica
1 kašika sjeckanog peršuna
100 g brašna od leblebija
1 kašika gustina
½ kašičice garam masale
½ kašičice ljute aleve paprike
2 kašike ulja
50-ak ml vode
so i biber
ulje za prženje
Priprema:
1. Luk očistiti i isjeći na što tanje listiće. Bijeli luk očistiti i sitno isjeckati ili ispasirati. Papričicu očistiti od sjemenki i usitniti što bolje.
2. U dubljoj posudi pomiješati crveni luk, bijeli luk, papričicu, peršun i sve posoliti, pa dobro promiješati rukama i izgnječiti.
3. U drugoj posudi pomješati sve suhe sastojke, dodati ulje i promešati smjesu.
4. Zatim, dodati luk, i uz postepeno dodavanje tečnosti, miješati smjesu da se dobije homogena i svilenkasta masa (malo gušća od smjese za palačinke).
5. U manjoj, a dubljoj posudi ugrijati ulje za prženje, ali obratiti pažnju da ulje ne smije biti vrelo već dobro ugrijano kao npr. za prženje tulumbi. Kašikom zahvatati smjesu i pržiti u ulju oko 3-4 minuta tj. dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
6. Pržene zalogaje ostavljati na papirni ubrus kako bi se višak masnoće ocijedio.
7. Servirati toplo uz senf, slatko ljuti umak ili salatu od sezonskog povrća
ljepotaizdravlje.ba