Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pileće bijelo meso isjeći na šnicle, a potom ih istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Istanjene šnicle uzdužno isjeći na trake širine 4 cm.
3. Na svaku traku staviti uzdužno presavijen list suhog vrata, zatim klobuk šampinjona pa urolovati i pričvrstiti čačkalicom.
4. Oblikovane rolnice propržiti na vrelom ulju da porumene, a potom ih zaliti bijelim vinom i dinstati na umjerenoj temperaturi dok tečnost ne uvri. Zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
5. Na masnoći od mesa propržiti sitno sjeckani bijeli luk pa dodati mješavinu gustina i supe, začiniti po ukusu i kuhati dok se ne zgusne.
6. Pripremljenim umakom preliti pileće rolnice i posuti ih parmezanom.
Izvor: Dobra hrana