
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za paniranje:
Priprema:
1. Pileće bijelo meso obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Ohlađenu piletinu sitno isjeckati.
3. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati kašiku brašna i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i neprestano miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja začiniti po ukusu.
4. U sjeckanu piletinu postepeno dodavati bešamel sos i miješati dok se ne dobije smjesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati krokete.
6. Krokete uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Krompir oguliti i iseći na štapiće a potom ga ispržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog uz krokete.
Izvor: Dobra hrana