Pileći kroketi

by | 6 Jula, 2013

Sastojci:

  • 600 g pilećeg bijelog mesa
  • 25 g putera
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kg krompira
  • mješavina začina
  • kari

Za paniranje:

  • 2 jajeta
  • 150 g brašna
  • 150 g prezli
  • 4 dl ulja

Priprema:

1. Pileće bijelo meso obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Ohlađenu piletinu sitno isjeckati.
3. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati kašiku brašna i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i neprestano miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja začiniti po ukusu.
4. U sjeckanu piletinu postepeno dodavati bešamel sos i miješati dok se ne dobije smjesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati krokete.
6. Krokete uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Krompir oguliti i iseći na štapiće a potom ga ispržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog uz krokete.

Izvor: Dobra hrana