
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
Tijesto
500 g brašna
1 kašičica soli
180 g kiselog mlijeka
100 ml tople vode
20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
200 g sira
ulje za prženje
Priprema:
1. Kvasac pomiješati sa šećerom i dodati u mlako kiselo mlijeko pomiješano sa vodom, promiješati i ostaviti da zapjeni.
2. Brašno pomiješati sa solju, dodati jaje, ulje i pripremljen kvasac pa zamijesiti tijesto pogodno za rad.
3. Pripremljeno tijesto prekriti pamučnom krpom i ostaviti da se duplira.
4. Preručiti na brašnom posutu radnu površinu i podijeliti na četiri jufkice.
5. Svaku jufkicu rastnanjiti na debljinu oko 0,5 cm.
6. Čašom ili drugom pogodnom modlom vaditi tijesto, u sredinu staviti malo izmrljenog sira i spojiti krajeve.
7. Spoj okrenuti na donju stranu pa odozgo pritisnuti dlanom. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
8. U dubljoj tavi ugrijati ulje na umjerenoj temperaturi pa pržiti piroške tako da sastav tijesta bude okrenut na dolje.
9. Pržiti dok ne dobiju zlatnorumenu boju sa svih strana.
10. Izvaditi na papirni ubrus da upije višak ulja pa poslužiti uz jogurt ili napitak po želji.
IZVOR: POŠALJI RECEPT