![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, prašku šunku isjeći na kockice. Polovinu tankih kora za pitu ostaviti u komadu, a ostatak isjeći na trake.
2. Bjelanjak odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrst snijeg. Dodati prašku šunku, kačkavalj, švapski sir i polako promiješati.
3. Posebno umutiti žumanjak, pavlaku, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Dodati začine po ukusu i izmiješati.
4. Tanke kore za pitu, koje su ostavljene u komadu, nauljiti i naslagati jednu na drugu. Njima obložiti dno i bočne stranice odgovarajuće tepsije. Prekriti polovinom fileta paprika i premazati filom od bjelanjaka. Nanijeti preostale filete paprika, premazati filom od žumanjaka i posuti iskečenim korama za pitu.
5. Gornji sloj kora blagu utisnuti u fil od žumanjaka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: