Pita od heljdinih kora

by | 21 Marta, 2013

Sastojci:

  • 500 g heljdinih kora
  • 1 manja glavica slatkog kupusa
  • 1 praziluk
  • 150 g suhog vrata
  • 1 dl ulja
  • mješavina začina
  • biber

Za preljev:

  • 2 dl pavlake
  • 3 jajeta
  • 2 dl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

1. Heljdine kore urolovati i isjeći na trake širine 1 cm.
2. Slatki kupus očistiti od spoljnih listova i korijena, a potom ga narendati kao za salatu. Suhi vrat i praziluk isjeći na kockice.
3. Na ulju propržiti praziluk i slatki kupus da omekšaju. Pred kraj prženja dodati suhi vrat i začine po ukusu i promiješati.
4. Okruglu tepsiju nauljiti, a zatim u nju ređati sloj isjeckanih heljdinih kora pa sloj kupusa i tako naizmenično dok se ne utroši pripremljeni materijal.
5. Posebno umutiti jaja, pavlaku, mlijeko i prašak za pecivo pa preliti preko pite.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana