Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Heljdine kore urolovati i isjeći na trake širine 1 cm.
2. Slatki kupus očistiti od spoljnih listova i korijena, a potom ga narendati kao za salatu. Suhi vrat i praziluk isjeći na kockice.
3. Na ulju propržiti praziluk i slatki kupus da omekšaju. Pred kraj prženja dodati suhi vrat i začine po ukusu i promiješati.
4. Okruglu tepsiju nauljiti, a zatim u nju ređati sloj isjeckanih heljdinih kora pa sloj kupusa i tako naizmenično dok se ne utroši pripremljeni materijal.
5. Posebno umutiti jaja, pavlaku, mlijeko i prašak za pecivo pa preliti preko pite.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana