Pita od hljeba i mesa

by | 17 Marta, 2013

Sastojci:

  • 10 parčadi tosta
  • 500 g mljevene junetine
  • 4 dl mlijeka
  • 4 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 150 g kačkavalja
  • 2 dl pavlake
  • 200 g šampinjona
  • 200 g pelata paradajza
  • 1 kašikica mljevene paprike
  • 1 kašika putera
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Crni luk očistiti i isjeći na kocke, šampinjone na listove, a pelat paradajza samljeti.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti da promijeni boju. Potom dodati šampinjone, pelat paradajza, mljevenu papriku i začine po ukusu.
3. Dinstati na umjerenoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Posebno umutiti jaja, mlijeko i pavlaku.
5. Okruglu vatrostalnu posudu premazati puterom. Tost natopiti smjesom od jaja i poređati po dnu vatrostalne posude.
6. Preko nanijeti fil od mesa i poravnati.
7. Fil posuti rendanim kačkavaljem. Preostali tost također natopiti smjesom od jaja i poređati preko kačkavalja.
8. Pripremljenu pitu odozgo preliti ostatkom smjese od jaja. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana