Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Oljuštite i isjecite krompir na kockice. Kuhajte ga u slanoj vodi oko 10 minuta.
2. Isjecite slaninu na kockice i pržite na malo ulja oko 5 minuta. Luk isjecete na polumjesece, a papriku na tanke trake. Dodajte ih slanini na oko 3 minuta, dok ne omekšaju. Začinite solju i biberom.
3. Izvadite na nekoliko minuta lisnato tijesto da se otopi.
4. Procijedite kiseli kupus. Koristite isjeckan kupus koji je fermentisao u tegli. Umutite dva jaja, začinite solju i biberom i dodajte kupusu. Promiješajte.
5. Procijedite krompire i vratite ih kratko na vatru. Brašno dodajte slanini i povrću i promiješajte. Isključite vatru i dodajte sir, promiješajte. Dodajte krompire i promiješajte. Smjesu prebacite u duboku posudu za pečenje i ravnomerno rasporedite. Prelijte kupusom i rasporedite.
6. Dasku pobrašnite i razvijte lisnato tijesto u pravougaonik. Prebacite ga preko kupusa. Uvucite ivice unutra i dobro ga pritisnite viljuškom. Tijesto premažite umućenim jajetom. Pitu pecite 15 minuta u već ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen