Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Crni luk očistiti, isjeckati na kocke i propržiti na vrelom ulju. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dodati paradajz pire i začine po ukusu.
2. Okruglu tepsiju nauljiti, pa dno i bočne stranice prekriti dvijema korama za pitu. Nanijeti malo fila od mesa i preklopiti jednom korom. Postupak (kora, fil) ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti dvijema korama za pitu a krajeve podvući i ušuškati.
3. Pripremljenu pitu iseći na trouglove.
4. Posebno umutiti jaja, pivo, mlijeko i kiselu vodu.
5. Pitu zaliti pripremljenom mješavinom i ostaviti 10 min. da upije potrebnu tečnost. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana