Pita od mesa sa pivom

by | 2 Juna, 2013

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 600 g mljevenog junećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 dl piva
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl kisele vode
  • 4 jajeta
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kašike paradajz pirea
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Crni luk očistiti, isjeckati na kocke i propržiti na vrelom ulju. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dodati paradajz pire i začine po ukusu.
2. Okruglu tepsiju nauljiti, pa dno i bočne stranice prekriti dvijema korama za pitu. Nanijeti malo fila od mesa i preklopiti jednom korom. Postupak (kora, fil) ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti dvijema korama za pitu a krajeve podvući i ušuškati.
3. Pripremljenu pitu iseći na trouglove.
4. Posebno umutiti jaja, pivo, mlijeko i kiselu vodu.
5. Pitu zaliti pripremljenom mješavinom i ostaviti 10 min. da upije potrebnu tečnost. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana