Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preliv:
Priprema:
1. Praziluk očistiti i isjeći na kockice. Zatim ga kratko propržiti na malo ulja da bi omekšao.
2. Umutiti sitni sir i pavlaku pa dodati prohlađeni praziluk i začine po ukusu.
3. Jednu koru izdvojiti i ostaviti sa strane. Zatim uzeti 2 kore za pitu, poprskati ih sa malo ulja i složiti jednu na drugu. Premazati sa malo fila od sira i praziluka pa urolovati. Na isti način od preostalog materijala nafilovati i ostale kore.
4. Okruglu tepsiju premazati uljem, a potom je obložiti ostavljenom korom za pitu.
5. Preko donje kore slagati ukrug filovane kore jednu do druge dok se ne popuni tepsija.
6. Posebno pripremiti preliv: umutiti jaja, mlijeko, ulje i prašak za pecivo. Dobijenu smjesu preliti preko pite i ostaviti je da upije. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept