Pita od praziluka i sira

by | 16 Decembra, 2013

pita2

Sastojci:

  • 400 g tankih kora za pitu
  • 2 veća praziluka
  • 600 g sitnog sira
  • 1 dl pavlake
  • ulje
  • mješavina začina

Za preliv:

  • 4 jajeta
  • 3,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

1. Praziluk očistiti i isjeći na kockice. Zatim ga kratko propržiti na malo ulja da bi omekšao.
2. Umutiti sitni sir i pavlaku pa dodati prohlađeni praziluk i začine po ukusu.
3. Jednu koru izdvojiti i ostaviti sa strane. Zatim uzeti 2 kore za pitu, poprskati ih sa malo ulja i složiti jednu na drugu. Premazati sa malo fila od sira i praziluka pa urolovati. Na isti način od preostalog materijala nafilovati i ostale kore.
4. Okruglu tepsiju premazati uljem, a potom je obložiti ostavljenom korom za pitu.
5. Preko donje kore slagati ukrug filovane kore jednu do druge dok se ne popuni tepsija.
6. Posebno pripremiti preliv: umutiti jaja, mlijeko, ulje i prašak za pecivo. Dobijenu smjesu preliti preko pite i ostaviti je da upije. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept