Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
Fil od špinata:
1. Špinat obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Mladi luk isjeći na kolutove i propržiti na maslinovom ulju. Dodati špinat, začine po ukusu i kratko propržiti.
3. Zatim skloniti sa ringle, dodati 2 jajeta, 20 g parmezana, začine po ukusu i promiješati.
Fil od sira:
1. Sjediniti švapski sir, 20 g parmezana, 2 jajeta i začine po ukusu te promiješati.
Finalni postupak:
1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Odgovarajući okrugao kalup nauljiti pa dno i stranice obložiti lisnatim tijestom. Posebno od preostalog tijesta isjeći trake debljine 1 cm.
3. Preko lisnatog tijesta sipati fil od sira i poravnati. Zatim ravnomjerno nanijeti fil od špinata.
4. Trake lisnatog tijesta unakrsno rasporediti preko fila i krajeve sljepiti za ivice pite kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana