Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Priprema:
1. Zelje očistiti od zadebljanja na sredini i obariti u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
3. Posebno sjediniti žumanca, zelje, sir, pavlaku i malo soli po ukusu. Dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Uzimati po dvije kore za pitu, poprskati ih mješavinom ulja i kisele vode, premazati sa malo fila pa urolovati.
5. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati filovane kore.
6. Posebno sjediniti malo ulja i mlijeka te premazati preko kora. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
7. Pečenu pitu prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.
Izvor: Dobra hrana