![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Crveni luk sitno isjeckati te propržiti na malo ulja, potom dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok ne omekša.
2. Kada je meso napola gotovo, dodati sitno sjeckanu papriku, začiniti po ukusu, pa nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju. Gotov fil ostaviti da se ohladi, a zatim dodati mileram i jedno jaje, te dobro promiješati.
3. Lisnato tijesto razvući oklagijom na debljinu od 5 mm i podijeliti na dva dijela.
4. Okruglu tepsiju nauljiti, pa dno i bočne stranice prekriti polovinom razvučenog tijesta.
5. Preko tijesta sipati pripremljen fil i poravnati.
6. Ostatak razvučenog tijesta izrezati na šire rezance, rasporediti ih preko mesne mase i premazati umućenim jajetom. Pripremljenu pitu staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC i peći dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana