Pita s koprivom

by | 27 Septembra, 2013

predjelo

Sastojci:

  • 700 g koprive
  • 1 luk
  • 2 češnja bijelog luka
  • 400 g šampinjona
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 dl biljne pavlake
  • 5 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • začin C

Priprema:

1. Koprivu kratko blanširati u slanoj vodi, a potom je izvaditi i isjeći na kocke. Crni i bijeli luk sitno isjeckati, a šampinjone isjeći na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk te dodati šampinjone i dinstati dok ne omekšaju. Zatim dodati blanširanu koprivu, bijeli luk i začiniti po ukusu.
3. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi, a zatim umiješati 2 jajeta i kiselu pavlaku.
4. Odgovarajuću dublju tepsiju nauljiti, obložiti je s dvije kore za pitu, pa nanijeti sloj pripremljenog fila, zatim naizmjenično ređati koru i fil dok se ne utroši sav pripremljen materijal. Filovanu koru isjeći na kocke.
5. Posebno sjediniti 3 jajeta, biljnu pavlaku i mlijeko, te dobijenom mješavinom zaliti pitu i staviti je u rernu da se peče dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana