Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Koprivu kratko blanširati u slanoj vodi, a potom je izvaditi i isjeći na kocke. Crni i bijeli luk sitno isjeckati, a šampinjone isjeći na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk te dodati šampinjone i dinstati dok ne omekšaju. Zatim dodati blanširanu koprivu, bijeli luk i začiniti po ukusu.
3. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi, a zatim umiješati 2 jajeta i kiselu pavlaku.
4. Odgovarajuću dublju tepsiju nauljiti, obložiti je s dvije kore za pitu, pa nanijeti sloj pripremljenog fila, zatim naizmjenično ređati koru i fil dok se ne utroši sav pripremljen materijal. Filovanu koru isjeći na kocke.
5. Posebno sjediniti 3 jajeta, biljnu pavlaku i mlijeko, te dobijenom mješavinom zaliti pitu i staviti je u rernu da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana