Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Makarone obariti u slanoj vodi, vodeći računa o tome da se ne raspadnu. Zatim ih ocijediti, uvaljati u parmezan i ostaviti po strani.
2. Crni luk i bukovače isjeći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti luk da bude staklast, a zatim dodati bukovače, te i njih kratko propržiti. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje soka od paradajza. Pred kraj dodati bijeli luk u prahu, origano, začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri a meso ne omekša.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju vertikalno poslagati pripremljene makarone jednu do druge sa šupljinama okrenutim nagore.
5. Fil od mesa sipati preko makarona i blako utisnuti kako bi se ispunjile šupljine tijesta.
6. Feta sir izrendati na krupno rende, sjediniti s jajima i mlijekom pa dobro umutiti. Pripremljenu smjesu preliti preko makarona i protresti posudu kako bi masa ispunila šupljine. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept