Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Na malo ulja ispržiti mljeveno meso i začiniti po ukusu. Zatim ga skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađeno meso dodati jedno jaje i promiješati.
3. Posebno umutiti ajvar sa 2 žumanjka.
4. Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa dno prekriti korom za pitu. Poprskati je mješavinom ulja i kisele vode te nanijeti drugu koru. Preko druge kore rasporediti malo fila od mesa i prekriti trećom korom. Poprskati je mješavinom ulja i vode pa premazati sa malo fila od ajvara. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti sa 2 kore.
5. Filovanu pitu iseći na kocke.
6. Posebno umutiti jedno jaje, 2 bjelanca, pavlaku, prašak za pecivo i mlijeko. Smjesom preliti pitu i ostaviti je da odstoji 15 min.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana