Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preliv:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti otopljeni margarin, mlako mlijeko, svjež kvasac i malo soli po ukusu pa dobro izmiješati.
2. Šampinjone isjeći na listove, a praziluk na kockice.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko propržiti da omekšaju, a suvišna tečnost ispari.
4. Mladi sir izmrviti i sjediniti sa 3 umućena jajeta.
5. U nauljenu tepsiju staviti 2 kore za pitu. Pomoću kuhinjske četkice premazati filom od kvasca. Potom nanijeti malo fila od mladog sira, a preko njega rasporediti dinstane šampinjone. Prekriti
korom za pitu te isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
6. Pripremljenu pitu isjeći na kocke. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko pa preliti preko pite. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept