Pita s pečurkama i mladim sirom

by | 13 Marta, 2014

pita

Sastojci:

  • 8 tankih kora za pitu
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 6 ravnih kašika brašna
  • 100 g margarina
  • 400 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • 3 jajeta, so
  • 600 g mladog sira
  • mešavina začina

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 2 dl pavlake
  • 2 dl mlijeka
  • susam

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti otopljeni margarin, mlako mlijeko, svjež kvasac i malo soli po ukusu pa dobro izmiješati.
2. Šampinjone isjeći na listove, a praziluk na kockice.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko propržiti da omekšaju, a suvišna tečnost ispari.
4. Mladi sir izmrviti i sjediniti sa 3 umućena jajeta.
5. U nauljenu tepsiju staviti 2 kore za pitu. Pomoću kuhinjske četkice premazati filom od kvasca. Potom nanijeti malo fila od mladog sira, a preko njega rasporediti dinstane šampinjone. Prekriti
korom za pitu te isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
6. Pripremljenu pitu isjeći na kocke. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko pa preliti preko pite. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept