Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko i kvasac, dodati žumanjak, malo soli, te polako dodavati brašno ručno mijeseći sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od činije.
2. Umješeno tijesto prekriti platnenom krpom i ostaviti da odstoji na toplom dok se masa ne udvostruči.
Fil:
1. Crveni luk, mocarelu i šeri paradajz isjeći na kolutove, zelenu papriku na trake, brokulu kratko blanširati u slanoj vodi kako bi omekšala, a inćune ocijediti od suvišne masnoće.
2. U teflonskom tiganju na malo ulja propržiti luk i papriku kako bi omekšali, te ih začiniti po ukusu.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju nauljiti, a dno obložiti pripremljenim tijestom.
2. Tijesto premazati pireom od paradajza i nanijeti prženi luk i papriku. Odgore poređati kolutove mocarele, šeri paradajz i inćune, te posuti bosiljkom i origanom. Pripremljenu pitu peći u rerni dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana