Pita s tikvicama i sirom

by | 31 Jula, 2013

predjelo

Sastojci:

  • 5 tikvica srednje veličine
  • 250 g feta sira
  • 250 g svinjske pečenice
  • 200 g kačkavalja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 dl mlijeka
  • 3 jajeta
  • 1 kašika ulja
  • mješavina začina

Za pohovanje:

  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • 3 dl ulja
  • so

Priprema:
1. Tikvice očistiti i isjeći uzdužno na tanke listove, feta sir i pečenicu takođe isjeći na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Isječene tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, potom u umućena jaja, te peći na vrelom ulju dok ne porumene sa obje strane.
3. Dublju vatrostalnu posudu prekriti pohovanim tikvicama, zatim nanijeti red feta sira, pa poređati listove pečenice i posuti rendanim kačkavaljem. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal, a
završiti tikvicama.
4. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, pavlaku i mlijeko, te preliti preko posljednjeg sloja tikvica. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana