Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za fil:
Za namaz:
Za tijesto:
Način pripreme:
1. Sitno isjeckajte bijeli i mladi Iuk. Istopite maslac u šerpici i propržite beIi i mladi Iuk. lseckajte papriku na kockice, oljuštite korijen celera i isjeckajte ga. Dodajte ga u šerpicu i pržite četiri minuta.
2. Dodajte pavlaku I kajdžun začin. Ostavite da se krčka pet minuta.
3. Dodajte mladi Iuk isjeckan na kolutiće, promiješajte i sklonite sa vatre. Izlomite dvopeke, dodajte oba žumanca I miješajte. Dodajte prethodno skuvane repove račića (možete ih kupiti skuvane, a možete ih i sami skuvati, ali ih prethodno dobro operite; kuvaju se dok ne promjene boju, oko 15 minuta) i sitno isjeckan peršun.
4. Za tijesto, mikserom umutite brašno, maslac, krem sir, prašak za pecivo i so. Tečne namirnice dodajte u toku mućenja. Oblikujte tijesto u Ioptu, spljeskajte ga i uvijte u prozirnu foliju. Ostavite u frižideru oko pola sata.
5. Dobro namastite okruglu porculansku tepsiju. Razvucite tijesto na dva tanka kruga. Pomoću oklagije prebacite tijesto za osnovu i raširite ga po dnu i zidovima tepsije. Višak tijesta isijecite. Sipajte fil. Namažite krajeve tijesta umućenim žumancetom sa malo pavlake. Postavite ostatak tijesta odozgo i pritisnite ivice. Isijecite višak tijesta i odozgo namažite žumancetom i pavlakom. Možete napraviti ukrase od ostataka tijesta.
6. Napravite nožem dekorativne proreze, da bi para izašla kroz njih. Pecite pitu 40 minuta na 180 stepeni.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen