Pita sa špinatom

by | 20 Jula, 2013

pita-sa-spanacem

Sastojci:
Za testo:

  • 300 g mekog brašna tip-400
  • 200 g margarina
  • 1 žumanjak
  • 1 prašak za pecivo
  • 0,5 ml jogurta
  • so

Za fil:

  • 400 g mješanog mljevenog mesa
  • 2 jajeta
  • 1 bjelance
  • 1 glavica luka
  • 20 g parmezana
  • 1 kašika prezli
  • 1,5 dl pavlake
  • 500 g špinata
  • 3 kašike ulja
  • mješavina začina

Priprema:
Tijesto:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti omekšao margarin, brašno, žumanjak, prašak za pecivo, jogurt i malo soli.
2. Od pripremljenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i staviti ga u frižider da odstoji 60 minuta.

Fil:

1. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk dok ne porumeni, a zatim dodati mljeveno meso i dinstati ga uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
2. Dinstano meso ostaviti da se ohladi, dodati 1 jaje, bjelance, prezle, parmezan i pavlaku, pa promiješati i začiniti po ukusu.
3. Špinat obariti u slanoj vodi, procijediti i sitno isjeckati, a zatim sjediniti sa pripremljenim mesnim filom.

Finalni postupak:

1. Ohlađeno tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 mm, a zatim ga podijeliti na dva dijela.
2. Polovinom tijesta obložiti dno i bočne stranice okrugle tepsije za pitu. Zatim ga izbosti viljuškom i staviti u zagrijanu rernu da se peče 10 minuta na 220 ºC.
3. Polupečeno tijesto izvaditi iz rerne, a potom sipati pripremljen fil.
4. Drugu polovinu tijesta isjeći na šire trake, unakrsno ih poslagati po filu kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i vratiti u rernu da se dopeče.

Izvor: Dobra hrana