Pita sa suhim vratom

by | 24 Maja, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 450 g brašna
  • 2 srednja krompira
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja, so

Za preljev:

  • 2 dl pavlake
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 200 g suhog vrata
  • 200 g kačkavalja
  • mješavina začina

Priprema:

Tijesto:

1. Krompir obariti u slanoj vodi. Potom ga ocijediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašičicu brašna i svjež kvasac pa ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, pasirani krompir i malo soli po ukusu.
4. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe.

Preljev:

1. Crveni isjeći na režnjeve, suhi vrat na štapiće, a bijeli luk što sitnije. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Pavlaku sjediniti sa bijelim lukom i začinima te promiješati.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto premijesiti i preručiti u nauljenu tepsiju. Potom ga rukama istanjiti da se prekrije površina pleha. Staviti u zagrejanu rernu na 180 ºC da se peče 10 min.
2. Tepsiju izvaditi iz rerne i preko tijesta premazati fil od pavlake i bijelog luka. Odozgo posuti crvenim lukom, suhim
vratom i kačkavaljem pa vratiti u rernu da se peče dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana