Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za preljev:
Priprema:
Tijesto:
1. Krompir obariti u slanoj vodi. Potom ga ocijediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašičicu brašna i svjež kvasac pa ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, pasirani krompir i malo soli po ukusu.
4. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe.
Preljev:
1. Crveni isjeći na režnjeve, suhi vrat na štapiće, a bijeli luk što sitnije. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Pavlaku sjediniti sa bijelim lukom i začinima te promiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto premijesiti i preručiti u nauljenu tepsiju. Potom ga rukama istanjiti da se prekrije površina pleha. Staviti u zagrejanu rernu na 180 ºC da se peče 10 min.
2. Tepsiju izvaditi iz rerne i preko tijesta premazati fil od pavlake i bijelog luka. Odozgo posuti crvenim lukom, suhim
vratom i kačkavaljem pa vratiti u rernu da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana