Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Vrhove tikvica odsjeći, a koru ostaviti. Potom ih nožem za guljenje isjeći na tanke listove.
2. Listove tikvica posoliti i ostaviti da puste sok. Zatim ih uvaljati u brašno pa u umućena jaja. Kratko propržiti na vrelom ulju. Vaditi ih na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću.
3. Šampinjone isjeći na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
4. Posebno sjediniti preostala umućena jaja, mlijeko, pavlaku i začine po ukusu.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju poslagati red pohovanih tikvica, prekriti ih listovima praške šunke, posuti kačkavaljem i preliti sa malo smese od jaja. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom. Na kraju poređati tikvice i preliti ostatkom smjese.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana