Pita sa viršlama

by | 10 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 400 g lisnatog tijesta
  • 4 pileće viršle
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 100 g mrkve
  • 100 g mladog graška
  • 200 g feta sira
  • 4 jajeta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 dl pavlake
  • 3 dl mlijeka
  • 4 kašike ulja
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pileće viršle obariti i isjeći na kolutove.
2. Mrkvu isjeći na kockice a sa graškom i kukuruzom šećercem obariti u slanoj vodi.
3. Posebno umutiti jaja, pavlaku, mlijeko, prašak za pecivo i začine po ukusu. Dodati rendani feta sir i polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm, a potom okruglim zupčastim nožem oblikovati pravougaonik veličine tepsije.
5. Tepsiju nauljiti i u nju prebaciti oblikovano lisnato tijesto.
6. Preko tijesta rasporediti kolutove viršli i obareno povrće te sve preliti pripremljenom smjesom od sira. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana