Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pileće viršle obariti i isjeći na kolutove.
2. Mrkvu isjeći na kockice a sa graškom i kukuruzom šećercem obariti u slanoj vodi.
3. Posebno umutiti jaja, pavlaku, mlijeko, prašak za pecivo i začine po ukusu. Dodati rendani feta sir i polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm, a potom okruglim zupčastim nožem oblikovati pravougaonik veličine tepsije.
5. Tepsiju nauljiti i u nju prebaciti oblikovano lisnato tijesto.
6. Preko tijesta rasporediti kolutove viršli i obareno povrće te sve preliti pripremljenom smjesom od sira. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana