![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati margarin, žumanjak, vodu i malo soli po ukusu pa promiješati. Zatim uz neprestano miješenje postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne dobije glatko tijesto.
2. Umiješeno tijesto ostaviti da se odmori 20 min.
Fil:
1. Blitvu obariti u slanoj vodi pa je procijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Sjeckanu blitvu sjediniti sa izmrvljenim feta sirom i pavlakom te promiješati.
Finalni postupak:
1. Pripremiti manje modle za tart.
2. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
3. Istanjenim tijestom obložiti dno i stranice pripremljenih modli.
4. Preko tijesta nanijeti pripremljeni fil od blitve i sira pa poravnati. Krajeve tijesta premazati bjelancem.
5. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
6. Pred kraj pečenje izvaditi iz rerne, na sredinu svake pitice razbiti jedno prepeličje jaje te vratiti da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana