Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Prašku šunku, pečenu papriku i crni luk izrezati na kocke, mladi luk na kolutove, a feta sir izribati.
2. U teflonskoj tavi na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku, šunku i mladi luk pa kratko prodinstati, zatim sipati mlijeko i posuti brašnom. Nadjev kuhati miješajući sve vreme dok se ne zgusne, a pred kraj umiješati feta sir i jaja, dodati bosiljak i začiniti po ukusu.
3. Lisnato tijesto razvući oklagijom na debljinu od 5 mm, te modlom za krafne vaditi krugove.
4. Na svaki drugi krug staviti žličicu pripremljenog nadjeva, ivice premazati bjelanjkom i preklopiti praznim krugom od tijesta, te dobro pritisnuti kako nadjev ne bi iscurio. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal.
5. Pripremljene pitice premazivati bjelanjkom i poslagati u podmazan pleh, te peći dok ne porumene.
6. Ostatak lisnatog tijesta premijesiti i pomoću kalupa vaditi željene oblike za dekoraciju.
7. Pred kraj pečenja pitice izvaditi iz pećnice, pa na svaku priljepiti dekoraciju premazanu bjelanjkom i vratiti ih u pećnicu još 10 minuta.
Izvor: Dobra hrana