Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, 1/2 kašike šećera, kašičicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U veću posudu za miješenje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, krem sir, margarin i preostali šećer te dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto premjesiti u manje jufke veličine kajsije i ostaviti ih da odmore 20 min. Potom svaku jufku istanjiti po sredini i na nju staviti ravnu kašičicu putera od kikirikija te je obložiti tijestom.
4. Punjenu jufku okrenuti tako da završeci budu okrenuti nadolje, a potom je istanjiti oklagijom da bi se dobila duguljasta forma. Istanjeno tijesto okruglim zupčastim nožem zasjeći po sredini na trake, a potom ga uvrnuti u spiralu. Spiralu smotati ukrug i staviti u korpicu za mafine. Na isti način oblikovati preostale jufke.
5. Pletenice premazati umućenim jajetom i posuti žutim šećerom. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept