Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 jaje
1 ljutika
1 kašika peršuna
sol
svježe mljeveni biber
2 šolje tikvica
1/2 šolje parmezana
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Razbiti jaje u većoj posudi, dodati ljutiku ili luk, peršun, sol i biber. Naribanu tikvicu staviti na papirni ubrus, skupiti vrhove i iscijediti tekućinu iz tikvica. Zatim dodati tikvice i parmezan pripremljenoj smjesi. Sve izmješati da se sastojci sjedine.
Zagrijati ulje u teflonskoj tavi. Smjesu razdvojiti na 4 djela, od njih na tavi formirati 4 pljeskavice.
Kada nakon 3-4 min posmeđe s donje strane, potrebno ih je preokrenuti i zajedno sa tavom premjestiti u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni i to na 10 minuta.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Thinkstock