
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za testo:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašikicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, švapski sir, dva jajeta, omekšao margarin, pavlaku i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno miijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm, premazati ga maslinovim uljem, posuti rendanim kačkavaljem i urolovati. Rolat ostaviti da miruje 20 min.
4. Zatim rolat istanjiti oklagijom na debljinu od 1,5 cm pa okruglom modlom izvaditi pogačice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati pogačice te ih premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana