Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, kvasac, šećer i kašičicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Posebno umutiti omekšao margarin pa dodati dva žumanjka i jedan bjelanjak. Zatim dodati polovinu brašna, nadošao kvasac, polovinu kačkavalja, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
4. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 2 cm, a zatim okruglom modlom vaditi pogačice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pogačice. Premazati ih preostalim bjelanjkom pa na svaku rasporediti malo kačkavalja i posuti susamom. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana