Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1 dl toplog mlijeka, svjež kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, kajmak, omekšali margarin i jaje te posoliti i dobro izmiješati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 2 cm. Zatim pomoću okruglog kalupa izvaditi pogačice.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept