
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
650 g glatkog brašna tip 400
250 g domaćeg kajmaka
3 jajeta
1 kašika soli
1 kašika masti
20 g svježeg kvasca
2,5 dl mlijeka
susam
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
U zdjeli za miješenje tijesta pomiješati 400 g brašna sa kašikom soli i promiješati. Napraviti udubljenje u sredini, pa uliti mlijeko te dodati jaja, kajmak, domaću mast i izmrvljeni svježi kvasac.
Sastojke ručno pomiješajte i postepeno dodajte preostalo brašno. Ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Količina brašna zavisi od veličine jajeta, pa ga treba dodavati postepeno, po potrebi.
Zamiješeno testo prekriti suhom krpom i ostaviti na toplom da se digne. Naraslo tijesto izvaljati, a zatim odgovarajućim kalupom napraviti pogačice.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamomn. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok blago ne porumene.