
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Potrebno je
1.050 + 50 g *za razvijanje kora brašna (tip 400 meko)
2 kašike suhoh kvasca
500 ml mlakog mlijeka
3 kašike kisele pavlake
3 kašike jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 žumance
150 ml ulja
200 g putera
1 bjelance
2 kašike susama
Priprema:
U veću činiju staviti polovinu brašna. Napraviti udubljenje, pa u udubljenje staviti suhi kvasac, šećer, so, prašak za pecivo, kvasac, jogurt, žumance, kiselo vrhnje i ulje. Sve zamijesiti s mlakim mlijekom, uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Umijesiti fino glatko tijesto. Tijesto ostaviti 45 minuta da nadođe.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 8 jednakih loptica. Loptice ostaviti na pobrašnavljenu radnu površinu, 15 minuta da nadođu. Staviti malo brašna na radnu površinu, pa razviti prvu lopticu u pravaugaoni oblik. Razvijenu jufku premazati omekšalim puterom i posuti je sa krupnije mljevenim kikirikijem. Zatim razviti drugu lopticu, pa je staviti na prvu, premazati je otopljenim puterom i posuti kikirikijem. Tako uraditi sa preostalih pet loptica. Posljednja osma razvijena loptica se ne premazuje puterom i kikirikijem.
Tako pripremljene i naslagane jufke blago pritisnuti oklagijom i lijepo oblikovati prevaugaonik. Premazati neumućenim bjelancetom, posuti susamom, pa isjeći na veće ili manje kocke po želji. Složiti na tepsiju koja je obložena pek-papirom.
Pijeći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni.
Izvor: superrecepti.rs