Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Parmezan izrendati na sitno rende.
2. U posudi za miješenje sjediniti puter, pavlaku, 150 g rendanog parmezana, mlijeko, malo soli po ukusu, polovinu brašna i prašak za pecivo. Potom dobro izmiješati da se dobije fina kremasta smjesa. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.
3. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1,5 cm. Zatim pomoću odgovarajućih modli oblikovati pogačice.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti preostalim parmezanom. Peći u zagrijanoj rerni na 250 ˚C.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept