Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Ukoliko volite da mijesite kiflice ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i tijesto koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!
Sastojci:
Priprema:
U malo mlijeka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nadođe. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mlijeko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promiješajte. Postepeno dodajte brašno i rukama zamijesite tijesto. Kad prestane da se lijepi za ruke, tijesto je gotovo. Tijesto ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte tijesto i posudu vlažnom krpom i ostavite ga dva sata da nadođe. Kada tijesto nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poredajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno sjeckanog bijelog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.
Prijatno!
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock