Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Plavi patlidžan zajedno sa korom uzdužno isjeći na listove, a zatim svaki list uzdužno presjeći napola. Potom ih posoliti i ostaviti da puste sok.
2. Omekšale listove patlidžana uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene.
3. Pečenicu i kisele krastavce isjeći na kockice te sjediniti sa švapskim sirom, bijelim lukom u prahu, začinima po ukusu i promiješati.
4. Listove zelene salate oprati i uzdužno isjeći na trake širine patlidžana.
5. Na svaki list pohovanog patlidžana staviti traku zelene salate, premazatim filom od švapskog sira te urolovati i pričvrstiti čačkalicom. Rolnice poslužiti uz majonez.
Izvor: Dobra hrana